fbpx
SEO i lågkonjuktur. SEO Byrån Leads kommer med insikter 2023.

Lågkonjuktur och SEO – Hur bör man agera?

Vi möter dagligen kunder med utmaningar i marknadsföringen. Det kan vara att antalet förfrågningar som har stagnerat jämfört med tidigare år eller att man inte träffar rätt målgruppsmässigt. Än värre i tider av ekonomisk osäkerhet med stigande räntor och andra makroekonomiska osäkerheter.

I tider av ekonomisk osäkerhet och lågkonjunktur är det naturligt att företagare och marknadsförare letar efter sätt att effektivisera sina budgetar och säkerställa att deras verksamheter fortfarande syns för potentiella kunder. Ett viktigt verktyg i det digitala landskapet är sökmotoroptimering (SEO), som kan spela en avgörande roll i att driva trafik och konverteringar även under svåra ekonomiska förhållanden. I den här artikeln kommer vi att utforska hur man bör tänka när det gäller SEO under lågkonjunktur.

Tänk kortsiktigt!

Kanske är helt motsägelsefullt när det kommer till den organiska kanalen absolut men genom se över sina övriga kanaler som sociala medier och Paid Search (Google & Bing bla) kan ni både öka er synlighet och kundförfrågningarna markant på väldigt kort tid. Denna trafik är ofta relevant och har på så vi en direkt påverkan på er SEO då dessa besökare “konverterar” förhoppningsvis

Här är några steg ni kan ta:

  1. Uppdatera innehållet: Se till att din webbplats är aktuell med relevant och informativt innehåll redo för annonsering. Skapa nya undersidor som är anpassade till din målgrupps aktuella behov.
  2. Optimera för mobil: Många användare använder sina mobila enheter för att surfa på nätet. Säkerställ att din webbplats är responsiv och snabb på mobila enheter, vilket också påverkar din sökresultatplacering.
  3. Sökordsanalys: Genomför en noggrann sökordsanalys för att identifiera relevanta söktermer som din målgrupp söker efter. Använd dessa nyckelord strategiskt i ditt innehåll och metadata.
  4. Arbeta kampanjbaserat: Fördela budgeten mellan Paid Search och Paid Social, sätt dessa på en kortare intervall. Vi ser resultat i spridda branscher med så lågt som 60-90 kr per konvertering.

Fokusera på långsiktig strategi

När det kommer till kritan är SEO den bästa investeringen sett till förväntat ROI, en långsiktig strategi som ger resultat över tid. Vi rekommenderar att man arbetar med dessa två kampanjer samtidigt för bästa resultat. När det kommer till SEO i lågkonjuktur kan följande råd vara till nytta:

  1. Skapa kvalitetslänkar: Istället för att jaga kvantitet när det gäller länkar, fokusera på att bygga högkvalitativa länkar från pålitliga källor. Detta kan stärka din webbplatsens auktoritet och rankning i sökresultaten. Det här är något som vi själva gjort framgångsrikt sedan 2o10 – idag är även utbudet väsentligt mycket bättre från betrodda källor.
  2. Sökmotorvänlig struktur: Se till att din webbplats har en logisk och användarvänlig struktur. Det gör det lättare för sökmotorer att indexera din webbplats och för användare att hitta det de letar efter.
  3. Uppdatera innehållet regelbundet: Fortsätt att producera nytt och relevant innehåll även om det tar tid att se resultaten. Långsiktig konsistens är nyckeln till framgång inom SEO.

Mät och analysera resultat

Under en lågkonjunktur är det särskilt viktigt att ha en klar uppfattning om vilka SEO-åtgärder som ger avkastning och vilka som inte gör det. Använd webbanalysverktyg för att mäta trafik, konverteringar och andra viktiga nyckeltal. Anpassa din strategi baserat på dina resultat och investera resurserna där de ger mest avkastning.

Avslutningsvis

I en lågkonjunktur är det avgörande att tänka strategiskt när det gäller SEO. Istället för att skära ned på marknadsföringskostnader kan du fokusera på att optimera din närvaro i ovan kanaler. Se över webbplatsen kontinuerligt, arbeta med nya referensprojekt, skapa kvalitetsinnehåll och bygga en stark online-närvaro. Genom att följa dessa riktlinjer kan du stärka ni företagsposition och dra nytta av långsiktig tillväxt även i svåra ekonomiska tider. SEO är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa er att synas och överleva i den digitala världen oavsett rådande situation.

 

Hur många fler leads vill ni ha?